1Stroom
In de naam 1Stroom zit de symboliek van het samenstromende water van de Rijn en de IJssel. Stroom geeft energie, voegt samen en verbindt. De toevoeging van het cijfer 1 geeft aan dat de nieuwe organisatie een éénheid is. Een nabije, krachtige en flexibele organisatie die optimale dienstverlening biedt aan inwoners, organisaties, bedrijven en bestuur.
Het bestuur
Juridisch gezien is 1Stroom een gemeenschappelijke regeling waarin het ambtelijke apparaat van de gemeenten Duiven en de gemeente Westervoort is ondergebracht. De begroting van 1Stroom kent één programma, de dienstverlening naar de twee deelnemende gemeenten. Het bestuur van 1Stroom wordt gevormd door de twee colleges samen (Algemeen Bestuur) die uit hun midden een Dagelijks Bestuur kiezen, bestaande uit de twee burgemeesters en één wethouder van iedere gemeente. Op dit moment zijn dat wethouder Knuiman van Duiven en wethouder Sluiter van Westervoort. In de even jaren is de burgemeester van de gemeente Westervoort, Arend van Hout voorzitter van het bestuur van 1Stroom. In de oneven jaren wordt deze rol vervult door de burgemeester van de gemeente Duiven, Huub Hieltjes. Het Dagelijks Bestuur vergadert maandelijks over het dagelijks beheer van het openbaar lichaam.
Onze missie & visie
De missie en de visie geeft aan waar 1Stroom voor staat en voor gaat.
Klik hier om de missie & visie van 1Stroom te lezen.
Aanleiding voor ambtelijke fusie
Toen begin 2018 werd besloten tot de ambtelijke fusie was dat niet omdat er urgente problemen waren bij één van de twee gemeenten. Zowel Westervoort als Duiven waren op dat moment prima in staat alle taken uit te voeren, hun inwoners goede dienstverlening te bieden en hun politiek-bestuurlijke ambities te realiseren. Het waren met name de ontwikkelingen in bestuurlijk Nederland en de veranderende samenleving die vroegen om een herijking van de positie van Duiven en van Westervoort. Toen in 2015 duidelijk was geworden dat Zevenaar en Rijnwaarden samen zouden gaan, besloten de gemeentebesturen van Duiven en Westervoort de samenwerking tussen de beide ambtelijke organisaties te intensiveren.
Wat daarnaast meespeelt is de zoektocht naar de nieuwe rol van de gemeente in een veranderende samenleving. De tijd dat de gemeente als vanzelf de taken en problemen van de samenleving overnam, ligt achter ons. Dat wil zowel de gemeente als de samenleving niet meer. In de samenleving is voldoende potentieel om sommige maatschappelijke problemen zelf en samen op te lossen. Van de overheid wordt hierin terughoudendheid gevraagd.
Deze nieuwe rol vraagt om een nieuw samenspel van de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie met de samenleving. Welk politiek-bestuurlijk karakter een gemeente heeft, komt voor een belangrijk deel tot uiting in de manier van werken van de ambtelijke organisatie.